Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Κοντά στον πόλεμο η Ουκρανία, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό μας έδειξαν ότι απέχουμε μόλις λίγα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ


People wait to be rescued on upper storeys at the trade union building in Odessa

Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ουκρανική πόλη της Οδησσού όταν μαχητικοί φιλορώσοι συγκρούσθηκαν με τους αντιπάλους τους, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον αυτονομιστών που έχουν πάρει τον έλεγχο πόλεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό μας έδειξαν ότι απέχουμε μόλις λίγα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τις εφημερίδες «Ελ Παΐς», «Λε Μοντ», «Λα Ρεπούμπλικα» και «Γκαζέτα Βιμπόρζα». Πρόσθεσε πως η σύγκρουση έχει ενταθεί σε σημείο «που πριν από λίγο καιρό δεν θεωρούσαμε δυνατό».

Το υπουργείο του Σταϊνμάγερ προειδοποίησε επίσης σήμερα τους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το Μάρτιο, και επανέλαβε μια προηγούμενη οδηγία να αποφεύγουν τις ανατολικές περιοχές.

«Συνιστάται επειγόντως να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Κριμαία», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. «Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχεται από τη Ρωσία. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, δεν είναι πλέον δυνατό να εξασφαλίζονται προξενικές υπηρεσίες στους γερμανούς πολίτες».

Το υπουργείο πρόσθεσε πως συνιστά να μην γίνονται ταξίδια στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία. Κάλεσε επίσης τους γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές και τόνισε πως οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

«Η κατάσταση στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία είναι εξαιρετικά τεταμένη αυτή τη στιγμή», ανέφερε το υπουργείο. «Υπάρχει αυξημένος αριθμός κρατικών κτιρίων υπό ένοπλη κατάληψη … υπήρξαν επεισόδια κατά τα οποία ξένοι τέθηκαν υπό κράτηση».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ, ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε το φόβο πως ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία μπορούν πλέον να ελέγξουν δυνάμεις που αποχαλινώνθηκαν καθώς οι μάχες εντάθηκαν γύρω από το φιλορωσικό προπύργιο του Σλαβιάνσκ.

«Είμαι πεπεισμένος πως αγωνιζόμαστε εναντίον μιας κατάστασης που έχει πάρει μια δική της δυναμική. Υπάρχουν ομάδες στην ανατολική Ουκρανία που δεν υπακούουν ούτε στο Κίεβο ούτε στη Μόσχα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By