Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Κουβέλης: «Ανάγκη για συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων»

Προειδοποίηση απηύθυνε στον ΣΥΡΙΖΑ

kouvelis-fotisA

Την ανάγκη για συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη και σύνθετη κατάσταση της χώρας το προσεχές διάστημα, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, που πρόκειται να καθορίσει το σχέδιο δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα ενόψει των εξελίξεων για την προεδρική εκλογή.

«Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν σε συγκεκριμένα θέματα και στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ζητημάτων δεν ακυρώνει την πολιτική διαπάλη, ούτε και τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Τα κόμματα οφείλουν στη χώρα μια αντιπαράθεση ουσίας για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με όρους τεχνητής πόλωσης και δεν πρέπει να θίγει την αναγκαία ομαλότητα και τη σταθερότητα των πολιτικών θεσμών και λειτουργιών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τεχνητή αισιοδοξία δεν μπορεί να αλλάξει την αντικειμενική πραγματικότητα καθώς, όπως ανέφερε:

«…η τελική αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος από την τρόικα, η νέα συμφωνία με τους εταίρους και οι παράμετροι αυτής, καθώς και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους παραμένουν ανοικτά ζητήματα μεγάλης σημασίας, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα φάση».

Προειδοποίηση απηύθυνε και στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι: «πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο.

Να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα και οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν μόνο με την επιθυμία».

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστική πολιτική αλλαγή ή δεν θα πραγματοποιηθεί ή δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για τη ρεαλιστικότητά της.

Για τη δυσκολία που διέρχεται η Ελλάδα ο κ. Κουβέλης έκανε ειδική αναφορά στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία λέγοντας ότι οι ενέργειές της είναι παράνομες και προκλητικές και πως πρέπει να αποδοκιμασθούν από όλες τις μεριές καθώς δημιουργούν επιπλέον κινδύνους στην ανασφαλή και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τις δυσκολίες διευθέτησης του χρέους, υπογράμμισε ότι οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να διαμορφώσουν την ελάχιστη κοινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

«Είναι μια πρόταση που γνωστοποίησα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καλώ ξανά και από αυτό το βήμα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής».

Σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα από την παρούσα Βουλή για μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία και πάει πίσω σχεδόν μια πενταετία ενώ επανέλαβε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Το εκλογικό σύστημα.
  • Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
  • Η ευθύνη των Υπουργών.
  • Η βουλευτική ασυλία.
  • Η πλήρης διάκριση των εξουσιών.
  • Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
  • Η διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, υπό το πρίσμα και των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία τους.
  • Η ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με ρητή κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος.
  • Η κατάργηση του άρθρου 86 Σ (ποινική ευθύνη μελών της Κυβέρνησης).

Ακόμη, τίθενται θέμα όπως ο αριθμός των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

«Ως προς το εκλογικό σύστημα, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών – έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση στη Βουλή των Ελλήνων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By