Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Κυρώσεις σε Ρώσους και εταιρίες επέβαλαν οι Βρυξέλλες

Για το ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση

russia_10

Στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα οκτώ Ρώσων και τριών εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων «παγώνουν».

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, στενός φίλος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες ο Ρότενμπεργκ είναι μέτοχος σε εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν επικερδείς συμβάσεις κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Κυρώσεις επιβάλλονται ακόμα στον Αλεξέι Γκρόμοφ, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου, την Οξάνα Τσιγκρίνα, την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», τον Μπόρις Λιτβίνοφ, πρόεδρο από τις 22 Ιουλίου του αποκαλούμενου «Ανωτάτου Συμβουλίου» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», τον Σεργκέι Αμπίσοφ που τον Μάιο διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ που φέρεται ότι στηρίζει οικονομικά και υλικά τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, και τους μεγαλομετόχους της Bank of Russia Γιούρι Καβάλτσουκ και Νικολάι Σαμάλοφ.

Οι κυρώσεις πλήττουν και την κρατική εταιρεία Almaz-Antei η οποία κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα και πυραύλους εδάφους-αέρος, την αεροπορική εταιρεία Dobrolet η οποία εκτελεί κατ΄ αποκλειστικότητα δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Σιμφερόπολης και την τράπεζα RNCB.

Από την Ουάσινγκτον, οι χώρες της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) καταδίκασαν τον «αποσταθεροποιητικό» ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και απείλησαν ότι θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση.

«Η Ρωσία έχει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων«, εξηγεί η G7 στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το κόστος αυτών των εχθρικών πράξεων«, προειδοποιούν οι G7.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By