Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Λίγες ώρες ζωής μένουν στο Philae

H λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου

Philae

Λίγες ώρες ζωής έχει πλέον η μπαταρία του μικρού ρομπότ Philae, το οποίο «εργάζεται αδιάκοπα» στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, καθώς η λειτουργία των ηλιακών πάνελ επηρεάζεται επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός βράχου.

Οι επιστήμονες της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα εάν θα επιχειρήσουν μία επικίνδυνη επιχείρηση αγκίστρωσης του ρομπότ στο έδαφος πριν εκπνεύσουν οι μπαταρίες του, προσπάθεια που μπορεί να προκαλέσει την αναπήδησή του και την εκτίναξή του στο Διάστημα.

Σύμφωνα με την Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) , το Philae έχει ήδη συλλάξει πληθώρα στοιχείων που θα χρειασθεί καιρός για να αναλυθούν.

«Καλημέρα Γη! Πέρασα μία πολύ δραστήρια νύκτα στον κομήτη. Βρίσκομαι και πάλι σε επαφή με την ομάδα μου» έγραψε το ρομπότ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Παρά την άβολη στάση του, με το ένα πόδι στο αέρα και πεσμένο στη μία του πλευρά, το Philae βρίσκεται σε επικοινωνία με την Rosetta και πραγματοποιεί ραδιογραφίες του εσωτερικού του κομήτη, μελέτες του μαγνητικού του πεδίου, παίρνει φωτογραφίες του εδάφους και αναλύει σύνθετα μόρια της επιφανείας Tchouri.

By