Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Λαγκάρντ: Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά απειλή για την οικονομία

Το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό, όπως εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ

lagard cristine

 

Η ουκρανική κρίση πιθανώς να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Handelsblatt».

«Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά απειλή που ακόμη πολύ δύσκολα μπορούμε να αποτιμήσουμε και της οποίας ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί καθόλου να προβλεφθεί. Ωστόσο, μπορεί να έχει βαριές οικονομικές συνέπειες», υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.

Προσέθεσε ακόμη ότι «η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Έχει επιπτώσεις στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διότι η Ουκρανία είναι μία χώρα μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση», ενώ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη από περισσότερα των 17 δισεκατομμύριων δολαρίων. Για παράδειγμα, υπό την μορφή διμερούς βοήθειας από το εξωτερικό ή βοήθειας από άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε χρήματα τώρα», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

By