Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Μαδαγασκάρη: Τουλάχιστον 40 νεκροί από επιδημία πανώλης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Antananarivo07_b2

Την εμφάνιση πανώλης στη Μαδαγασκάρη ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η επιδημία να εξαπλωθεί γρήγορα στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο.

Σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή το βράδυ ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ενημερώθηκε στις 4 Νοεμβρίου από τις υγειονομικές αρχές της Μαδαγασκάρης για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής, το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της οποίας καταγράφηκε σε ένα χωριό την 31η Αυγούστου.

Την 16η Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί συνολικά 119 κρούσματα και 40 θάνατοι, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, εκ των οποίων δύο κρούσματα με έναν θάνατο στην Ανταναναρίβο.

Στην πρωτεύουσα «υπάρχει τώρα κίνδυνος γρήγορης εξάπλωσης της ασθένειας εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού στην πόλη και των ελλείψεων του συστήματος υγείας», προειδοποίησε ο οργανισμός.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη εξαιτίας της αντίστασης των παρασίτων στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την εξόντωσή τους.

Η πανώλη μεταδίδεται μέσω των ψύλλων που βρίσκονται στο τρίχωμα των ποντικιών και άλλων τρωκτικών. Στους ανθρώπους εμφανίζεται αρχικά στη βουβωνική χώρα με διόγκωση των λεμφαδένων. Αν το βακτήριο φτάσει στους πνεύμονες, προκαλεί πνευμονία και τότε μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωποι μέσω του βήχα.

Η βουβωνική μορφή της πανώλης θεραπεύεται με αντιβιοτικά, όμως η πνευμονική της εξέλιξη είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μεταδιδόμενες ασθένειες που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο σε μόλις 24 ώρες.

By