Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Οι μεγάλες εταιρείες στο στόχαστρο της ΕΕ

Θα πρέπει να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν σε καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επιχειρούν.

barnie1Ο κορυφαίος επίτροπος της ΕΕ δηλώνει ότι οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν πόσο φόρο πληρώνουν σε καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επιχειρούν, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας του την οποία θα εκφωνήσει σήμερα.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό κανονιστικών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις, δήλωσε πως οι μεγάλες τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τα κέρδη τους, τους φόρους και τις επιδοτήσεις σε καθεμιά χώρα μέλος καθώς και στις μη μέλη της ΕΕ χώρες στις οποίες επιχειρούν.
«Θα επεκτείνουμε στις μεγάλες εταιρείες και ομίλους αυτή την υποχρέωση να δίνουν αναφορά», υπογραμμίζει ο Μπαρνιέ σε ομιλία που θα εκφωνήσει σε διάσκεψη στο Άμστερνταμ.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της Γερουσίας των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η Apple Inc κατέβαλε λίγους ή καθόλου φόρους για κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διοχέτευσε μέσω ιρλανδέζικων θυγατρικών, και διαπραγματεύθηκε έναν ειδικό εταιρικό φόρο μικρότερο του 2%.

By