Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Με μειωμένο συντελεστή ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν την αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με έναν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, χωρίς αλλαγή του τρόπου είσπραξης.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Μια ενιαία πρόταση που θα αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Όπως διευκρίνισαν, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε ενημέρωση για όλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι, «θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ενιαίο τέλος ακινήτων, επισημαίνεται ότι η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα, είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή. Ο συντελεστής αυτός σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ και θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

  • Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
  • Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
  • Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ. 

Και οι τρεις δράσεις μαζί εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

By