Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Μηνιαία φορολόγηση στα εισοδήματα ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Τι προβλέπεται στη συμφωνία που κατέληξαν το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών

forologia-allages2-580x385

Απευθείας από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται από νέο έτος το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι εισοδήματος θα παρακρατούνται κάθε μήνα από το μισθό και τη σύνταξη.

Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών σε όσους έχουν πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές πέραν της μισθωτής εργασίας ή της συντάξεις, όπως ενοίκια, δεύτερη δουλεία ή έσοδα από αγροτική εκμετάλλευση.

Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων, όπως π.χ η ενοικίαση ενός ακινήτου ή η παύση ενοικίασης ακινήτου, θα δηλώνονται στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου με τη σειρά της να ενημερώνει σχετικά τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο αρχικό σχέδιο προβλέπεται ότι αν ο φορολογούμενος παραλείψει να δηλώσει εισοδήματα ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, θα έχει ποινή 3% στο φόρο του.

Αν αντιθέτως διαπιστωθεί ότι παρακρατήθηκε υψηλότερος φόρος του πραγματικά αναλογούντος, τότε η γγ. Δημοσίων Εσόδων θα επιστρέφει τον έξτρα φόρο προσαυξημένο κατά 1%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By