Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Εναλλάσσονται στο προβάδισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες

ekloges

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, όπως σημειώνει νέα δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,5% και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΝΔ με 17%, διαφορά που, όπως επισημαίνεται, είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Ακολουθούν το Ποτάμι, με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 4,5%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, η ΔΗΜΑΡ, με 2% και οι Οικολόγοι με 1,5%.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, η διαφορά του 2,5% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος, ενώ η έρευνα καταγράφει, επίσης, μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Συγκρινόμενη με προηγούμενες έρευνες της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης, η αποτύπωση αυτή δείχνει μια ενίσχυση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, μεγαλύτερη στην περίπτωση της ΝΔ, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πόλωσης που προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής και το θέμα του προέκυψε με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο δεν ευνόησαν την Χρυσή Αυγή, αλλά φαίνεται να συσπείρωσαν τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Πτώση σε σχέση με προηγούμενη έρευνα καταγράφει το Ποτάμι. Μεγάλη παραμένει η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που ξεπερνά μάλιστα και την παραδοσιακά υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι των ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνουν να διαρρέουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το 34% του δείγματος δήλωσε ότι εμπιστεύεται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο ψηφοφόρων, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, με τους νέους σε ηλικία και φιλοευρωπαϊστές να αποτελούν σημαντική διαρροή προς το Ποτάμι. Αντίθετα, περισσότερο φιλοευρωπαίοι είναι οι ψηφοφόροι των ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

dimoskopisi_aftodioikisi600

Σε ότι αφορά τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, ο εσωτερικός παράγοντας καταγράφηκε ως συγκριτικά σημαντικότερος από το δείγμα, καθώς το 47% αυτού δήλωσε ότι «η άποψη για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τις πολιτικές που προωθούν» είναι πολύ σημαντική για την επιλογή ψήφου, ενώ μόνο το 37% του δείγματος δήλωσε ότι «η άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της» είναι πολύ σημαντική.

Στη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία (άνω των 55 ετών), η ΝΔ υπερέχει με έξι μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (24.5% έναντι 18.5%) και τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται κάτω του 7.5% (με την Ελιά να καταλαμβάνει οριακά την τρίτη θέση), ενώ στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία (κάτω των 35 ετών) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό του (16.5%) και στη δεύτερη θέση ουσιαστικά ακολουθούν ΝΔ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή με ποσοστά μεταξύ 11% και 12%. Η μικρότερη ηλικιακή κατηγορία εμφανίζεται περισσότερο διασπασμένη -και συνάμα περισσότερο αβέβαιη- ως προς τις επιλογές ψήφου, όπως άλλωστε δείχνει και το υψηλότερο του μέσου ποσοστού αδιευκρίνιστης ψήφου στην κατηγορία αυτή (24%).

Ως προς τη γεωγραφική περιοχή, διαφοροποίηση μεταξύ των ψηφοφόρων Αττικής και Θεσσαλονίκης, από τη μία, και περιφέρειας, από την άλλη, παρατηρείται μόνο στις περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελιάς για τους οποίους τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα στην περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο (15,5 / 22% και 2,5 / 6% αντίστοιχα ) και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, για την οποία το ποσοστό είναι υψηλότερο στο κέντρο (9 / 6,5%)

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου σε δείγμα 1.208 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και καλύπτει το σύνολο της επικράτειας.

MRB: Μικρό προβάδισμα της ΝΔ

Προβάδισμα 0,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της MRB ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, που παρουσιάστηκε από τον αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό Star.

Συγκεκριμένα, το 21,9% του δείγματος δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου ενώ το 21,3% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 8,2%, η Χρυσή Αυγή στο 6,9%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελιά στο 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 4,2%, η ΔΗΜΑΡ στο 2,8% και τα λοιπά κόμματα στο 5%. Στην εκτίμηση ψήφου της MRB για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα υπολογίζεται να λάβουν τα εξής ποσοστά: ΝΔ 27%, ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, Το Ποτάμι 10,1%, Χρυσή Αυγή 8,5%, ΚΚΕ 7,4%, Η Ελιά 6,3%, ΑΝΕΛ 5,2%, ΔΗΜΑΡ 3,4%.

dimoskopisi-kommata-570-800x533

Η ΝΔ προηγείται κατά 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα της MRB για τις εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η ΝΔ μετρήθηκε στο 24,4 και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 7,7%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΚΚΕ με 5,0%, Η Ελιά με 4,6%, οι ΑΝΕΛ με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 2,9%, ενώ αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.

«Καταλληλότερος πρωθυπουργός», σύμφωνα με το δείγμα της MRB, κρίνεται ο Α. Σαμαράς με 43,7%. Ο Αλ. Τσίπρας κρίνεται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 29%, ενώ το 26,4% των ερωτηθέντων απαντούν «κανένας».

Τέλος, στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, το 45,2% του δείγματος απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 42% η ΝΔ.-

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By