Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Μωραϊτης: Οι τιμές του γάλακτος στο ράφι παραμένουν ίδιες

«Ελπίζουμε η νέα συζήτηση για το γάλα να γίνει χωρίς εμμονές»

moraitis-thanos

Σαφέστατες αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της τιμής του γάλακτος αφήνει  που εξέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης.

Σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει μεταξύ άλλων πως παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετό διάστημα από την εφαρμογή διέυρυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος «οι τιμές στο ράφι παραμένουν οι ίδιες» και χαρακτηρίζει «αβάσιμο» το “οφελος από τη μείωση του κόστους επιστροφών. Παράλληλα ο κ. Μωραίτης εκφράζει την ευχή η νέα διαβούλευση για τις τιμές να είναι απαλλαγμένη από «εμμονές» και καταθέτει τις προτάσεις του για την επίτευξη της μειώσης των τιμών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραίτη

«Έχουν περάσει τρεις μήνες από την… εφαρμογή της διεύρυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν ίδιες απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά όσους πίστεψαν στις εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει κατ’ επανάληψη πως αν επιθυμούμε το συμφέρον του καταναλωτή και όχι συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τότε δεν πρέπει να αναζητούμε τη μείωση του κόστους στη διάρκεια ζωής του. Περίτρανη απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι στην Πολωνία (με τις γνωστές κλιματολογικές συνθήκες), η οποία φέρεται να έχει τη χαμηλότερη τιμή λιανικής οι μέρες κυκλοφορία είναι 7 για τη χειμερινή περίοδο και μόλις 5(!) για τη θερινή.

Επιπλέον το υποτιθέμενο όφελος από τη μείωση του κόστους επιστροφών είναι αβάσιμο καθώς το γάλα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής που δεν απαιτεί επιστροφές, τελικά πωλείται ακριβότερα από το φρέσκο. Όπως το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει, κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε και από το «γάλα ημέρας» καθώς καμία γαλακτοβιομηχανία δεν το έχει ακολουθήσει. Το υπουργείο ανάπτυξης έχει ξεκινήσει διαβούλευση με παραγωγούς, γαλακτοβιομηχανίες, λιανέμπορους και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών με στόχο την μείωση της τιμής του γάλακτος. Ελπίζουμε ότι με τη συνδρομή επιστημόνων αλλά και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, η συζήτηση θα εστιαστεί, αυτή τη φορά χωρίς εμμονές, στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του γάλακτος στη χώρα μας.

Οι λύσεις για τη μείωση της τιμής στο γάλα (που αποσιωπήθηκαν από τη μελέτη του ΟΟΣΑ) μπορούν να αναζητηθούν στη:

• μείωση του αυξημένου κόστους μεταφοράς, ειδικά στην Ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα

• μείωση του ΦΠΑ τροφίμων, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη

• αύξηση του εθνικού ζωικού κεφαλαίου, μέσω της στήριξη μονάδων εντατικοποιημένης παραγωγής

• επένδυση στη βιοτεχνολογία προκειμένου να επιτευχθεί εκτροφή ζωών με υψηλό γενετικό δυναμικό και απόδοση

• αντιμετώπιση του υψηλού κόστος δανεισμού των ζωοτρόφων και των βιομηχανικών μονάδων

• δημιουργία πλαισίου για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους που επιβάλλεται στις βιομηχανίες από το μεγάλο λιανεμπόριο, λόγω της καθυστέρησης πληρωμών που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τους 3 μήνες και μετακυλίεται από τις βιομηχανίες στους γαλακτοπαραγωγούς

• Ενθάρρυνση συνεργιών όπως του συνδέσμου γαλακτοπαραγωγών Λάρισας «ΘΕΣ-ΓΑΛΑ-ΠΙΕΣ» με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος, που κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα του ζωικού κεφαλαίου και να μειώσουν το κόστος παραγωγής και διανομής.

Καλούμε τέλος την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει άμεσα τις καταγγελίες των γαλακτοπαραγωγών που αναφέρουν εναρμονισμένες πιέσεις της βιομηχανίας απέναντι στους παραγωγούς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By