Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα ένταση στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την «υπέρμετρη βία» από την κυβέρνηση του Ερντογάν

Police use water cannons in Turkey

Η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα, σήμερα, ένα 24ωρο μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημάδεψαν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Η αστυνομία επενέβη προκειμένου να διαλύσει το πλήθος περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην περιοχή όπου πριν από ένα χρόνο ένα νέος διαδηλωτής, 26 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφόδρα σήμερα την χθεσινή βίαιη καταστολή από την τουρκική αστυνομία των διαδηλώσεων.

«Καταδικάζω την υπέρμετρη βία που επέδειξε η τουρκική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων» δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα χθεσινά γεγονότα «έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιστατικών όπου ο χειρισμός των διαδηλώσεων στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By