Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Νέο «ποινολόγιο» για φαρμακευτικές επιχειρήσεις που παρανομούν

Χρηματικά πρόστιμα έως 1.000.000 ευρώ.

FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros

Με δεδομένες τις υποθέσεις που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και αφορούν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, για τις οποίες μέχρι σήμερα οι ισχύουσες ποινές δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ, το νέο «ποινολόγιο» είναι απολύτως επίκαιρο.

Σύμφωνα με το skai.gr, xρηματικά πρόστιμα έως και ένα εκατομμύριο ευρώ σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε παράνομες παράλληλες εξαγωγές ή προκαλούν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, καθώς και άμεση οριστική καταγγελία σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με φαρμακοποιούς που παρανόμως πωλούν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, είναι μεταξύ των νέων ποινών στον χώρο της υγείας τις οποίες προβλέπει προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές επιχειρήσεις που με παράτυπες ενέργειες προκαλούν πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς, εκτός από τις προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, προβλέπεται και χρηματικό πρόστιμο ύψους από 30.000 έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Από 100.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το πρόστιμο για φαρμακαποθήκες που δεν καταχωρίζουν στη βάση δεδομένων του ΕΟΦ τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων που εξάγουν, ενώ αντίστοιχο είναι το πρόστιμο και σε όσους προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων για τα οποία έχει βγάλει προσωρινή απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών ο ΕΟΦ.

Οριστική καταγγελία της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με φαρμακείο επιβάλλεται υποχρεωτικά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό πωλεί σκευάσματα σε φαρμακαποθήκη. Οριστική διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ θα ισχύει και για τους συμβεβλημένους γιατρούς που κατευθύνουν ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών τους. Με το προσχέδιο, το υπουργείο προσθέτει στις υποχρεώσεις των γιατρών κατά τη συνταγογράφηση να φροντίζουν να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους ασθενείς τους γράφοντάς τους τα πιο ακριβά φάρμακα. Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε φυσικοθεραπευτές που χρεώνουν πλασματική θεραπεία στον ΕΟΠΥΥ. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ, υιοθετείται ο κανόνας που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για το φακελάκι, δηλαδή της υποχρεωτικής «επιστροφής» του προσαυξημένου επί 50 φορές.

Το σχέδιο νόμου ήδη από χθες αποστέλλεται προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι καλούνται τις επόμενες ημέρες να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να εκπονηθεί το τελικό κείμενο σχεδίου νόμου, το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος  θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By