Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Νέο πρόγραμμα από τον ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες

Τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ αφορούν τρεις κατηγορίες

elga

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ ενέκρινε νέο πρόγραμμα για την επιχορήγηση μέσων Ενεργητικής Προστασίας για τη φετινή χρονιά συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, σε σχέση με τα αντίστοιχα του παρελθόντος, είναι η διεύρυνσή του ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεων και την κάλυψη των επιλέξιμων καλλιεργειών με αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινη μεμβράνη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ αφορούν τρεις κατηγορίες.

Πρώτον, στην πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

Δεύτερον, στην πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφέρειες της επικράτειας.

Και τρίτον στην πρόληψη ζημιών από χαλάζι και βροχή σε καλλιέργεια κερασιάς και αμπέλου, με την κατασκευή συνδυαστικής εγκατάστασης αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Το ποσοστό επιχορήγησης όλων των μέτρων ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας εκτός από την περιοχή του Αγίου Όρους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ήδη στα αρμόδια υποκαταστήματα ΕΛΓΑ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

By