Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι ζητούν οι συγγενείς

Προαναγγέλλουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

nauagoi farmakonhsi_10

Να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι με 11 τους νεκρούς, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων μετά την απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά να θέσει τη δικογραφία στο αρχείο. Ακόμη και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

«Ζητούμε να ξαναρχίσουν οι έρευνες. Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο των αγαπημένων μας πρέπει να λογοδοτήσουν» δηλώνουν οι οικογένειες των θυμάτων, στην ανακοίνωσή τους.

«Θέλουμε τη στήριξη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος. Θέλουμε δικαιοσύνη» σημείωσε ο Εσανουλά Σάφι, του οποίου τα τέσσερα παιδιά και η σύζυγος πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, υπογραμμίστηκε ότι «η επιλογή του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά να τεθεί στο αρχείο η δικογραφία ως προς τη διερεύνηση των ευθυνών των λιμενικών για την πρόκληση του ναυαγίου, καθώς και για την καταγγελθείσα από τους διασωθέντες κακομεταχείριση που υπέστησαν στο Φαρμακονήσι, αγνοώντας τις εγκλήσεις των παθόντων και τις αναλυτικές μαρτυρίες τους, υπονομεύει το δικαίωμά τους να ζητούν έννομη προστασία και καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και εγγυήσεις υπέρ του θύματος στο πλαίσιο την ποινικής δίκης».

Για δυσάρεστη εξέλιξη μίλησε το μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ελένη Σπαθανά, τονίζοντας ότι όταν υπάρχει ένα ναυάγιο με 11 θύματα, τα περισσότερα παιδιά, είναι υποχρεωτική η έρευνα για τις συνθήκες από τις αρμόδιες Αρχές.

«Με δυσάρεστη έκπληξη καταγράφουμε ότι η έρευνα αυτή δεν έλαβε χώρα όπως θα έπρεπε και η κατάληξή της γεννά σοβαρά ερωτήματα για τη μεταχείριση, αλλά και τον σκοπό που εξυπηρετεί» εξήγησε.

Εκείνο το βράδυ «δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας έρευνας και διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που είναι υπεύθυνο στην Ελλάδα δεν ενεργοποιήθηκε παρά μετά τη βύθιση του πλοίου» ισχυρίστηκε η κ. Σπαθανά.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «σε μία κλασική περίπτωση σκάφους που βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως στην προκειμένη, δεν ενεργοποιήθηκε κανένας από τους μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης στον ελληνικό χώρο και γι” αυτό δεν έγινε καμία απολύτως διερεύνηση. Ζητάμε την απάντηση από τη Δικαιοσύνη».

Επιπλέον, προανήγγειλε και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By