Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την έξοδο στις αγορές

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών

Greek Debt Crisis As Rescue Talks Continue
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο Business Live Blog, στην ηλεκτρονική έκδοση του βρετανικού Guardian.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τραπεζίτες στην Αθήνα -που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα- επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπογραμμίζει η Έλεν Σμιθ, η επιστροφή στις διεθνείς αγορές θα σημάνει για την Ελλάδα και την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους.

Στο ρεπορτάζ γίνεται, επίσης, αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -αν και αρνήθηκε να δηλώσει πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές- ότι «η παγκόσμια οικονομία περικυκλώνει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα spreads συνεχίζουν να μειώνονται και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη», αλλά και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, για τη σημασία της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

greece-may-2012

«To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός»

Εν τω μεταξύ, με τίτλο «To ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός» η εφημερίδα Telegraaf δημοσιεύει άρθρο του Ρόναλντ Βαν Γκέσελ. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Μπορεί να συμβεί. Πριν από μερικά χρόνια τα ελληνικά ομόλογα διασύρθηκαν, αλλά τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην Ευρωζώνη».
«Στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%», όπως υπολογίζεται από την Bank of America.

omologa456

«Η Ελλάδα έχει σωθεί»

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι το θέμα της συνέντευξης του ειδικού σε θέματα επενδύσεων Andrew Bosomworth στον δημοσιογράφο Ζαχαρία Ζαχαράκη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα zeit on line. Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει σωθεί» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης, δηλώνει ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής επενδύσεων Andrew Bosomworth. Το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ λειτούργησε, αλλά το τίμημα ήταν πολύ υψηλό». Ο κ. Bosomworth δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αγορά ελληνικών ομολόγων και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο.

By