Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ξεκίνησε η επιστολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι” αλληλογραφίας ξεκίνησε την Τρίτη

scotland_britain620

Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι” αλληλογραφίας ξεκίνησε την Τρίτη, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, ενώ οι οπαδοί του «ναι», που υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένοι από την επίδοση του επικεφαλής, Άλεξ Σάλμοντ, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο και θα λάβουν μέσα στις δύο επόμενες ημέρες ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως.

Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που μένουν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: «Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Παρά το ότι οι πρώτοι ψηφοφόροι – από 16 χρονών και πάνω – θα μπορέσουν να ψηφίσουν ήδη απ” αυτή την εβδομάδα, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων – κατά μέσο όρο – στο στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτησία, που ιστορικά επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξάρτητης Σκωτίας.

Ωστόσο οι τελευταίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα ανατρέψουν την τάση χάρη στους αναποφάσιστους, που αποτελούν περίπου το 12% στις δημοσκοπήσεις.

Ελπίζουν ακόμα ότι βρήκαν ένα εφαλτήριο με τη μαχητική παρουσία του ηγέτη τους, πρώτου υπουργού της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, κατά το δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Άλιστερ Ντάρλινγκ, συνήγορο του «όχι».

Ο χαρισματικός Σκωτσέζος πρώτος υπουργός, ο οποίος είχε ηττηθεί κατά την πρώτη τηλεμαχία στις 5 Αυγούστου, κατήγαγε τη Δευτέρα το βράδυ μια συντριπτική νίκη (71% έναντι 29% σύμφωνα με δημοσκόπηση εξπρές της Guardian και του Ινστιτούτου ICM) μπροστά στις κάμερες του BBC.

By