Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

ergasias asfalisi

Τι αναφέρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας

Φωτογραφία FOSFOTOS  / Αλέξανδρος Κατσής
Φωτογραφία FOSFOTOS / Αλέξανδρος Κατσής

Στα 10.839.987 ανήλθαν τα πρόστιμα που επεβλήθησαν για αδήλωτη εργασία από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτό το διάστημα, ελέγχθηκαν 7.878 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 49.126  εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.063.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια του υπουργείου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης  ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2014, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση, για πρώτη φορά απο το 2009 μέχρι σήμερα.

Αυτό, όπως επισήμανε, είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», αλλά και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τέλος ότι η αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Άρτεμις» οφείλεται στο γεγονός ότι «τα νέα θεσμικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, αλλά και οι νέοι τρόποι σχεδιασμού και οργάνωσης των ελέγχων, συναρμόζουν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την υπηρεσιακή ικανότητα των έμπειρων στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ».

By