Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΟΗΕ: Βασανιστήρια και άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Λιβύης

Βασανισμούς, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και παραβίαση των ορθών νομικών διαδικασιών καταγράφει ο ΟΗΕ στις φυλακές της Λιβύης όπου συνωστίζονται τουλάχιστον 14.000 Λίβυοι πολίτες και πρόσφυγες

02abusalim1-articleLarge-v2

Σχεδόν το 50% των κρατουμένων «συνεχίζει να στερείται την ελευθερία του χωρίς να τηρούνται οι ορθές νομικές διαδικασίες», ενώ πολλοί κρατούνται στις φυλακές από τη σύρραξη του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Άλλοι 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική που έφθασαν στη Λιβύη επιχειρώντας να μεταναστεύουν προς την Ευρώπη δια της θαλάσσιας οδού κρατούνται επίσης, είπε ο ίδιος.

«Η κράτηση των προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη, αντί να αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, όπως το επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία, είναι εκτεταμένη και παρατεταμένη» επισήμανε ο Κόλβιλ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Συνήθως δεν έχουν τα μέσα για να αμφισβητήσουν νομικά την φυλάκισή τους και κρατούνται σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, [σε φυλακές] με χρόνιο υπερπληθυσμό και έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής. Επίσης είναι αντιμέτωποι με κακομεταχείριση και την εκμετάλλευσή τους ως εργαζομένων».

Ένοπλες ομάδες κρατούν αιχμαλώτους σε διάφορα κέντρα κράτησης, τον έλεγχο των οποίων θα έπρεπε να αναλάβει το κράτος, είπε ο Κόλβιλ, ενώ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψε 27 θανάτους κρατουμένων οι οποίοι εκτιμά πως οφείλονταν σε βασανιστήρια.

«Μετά βίας μια εβδομάδα τελειώνει χωρίς τη διάπραξη δολοφονιών, χωρίς ένοπλες ομάδες να στήνουν ενέδρες σε πολίτες και να τους σκοτώνουν, χωρίς να σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις και όλα τα υπόλοιπα» σημείωσε ο Κόλβιλ.

«Πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική κατάσταση και απλά συνεχίζεται αδιαλείπτως και μοιάζει αν μη τι άλλο να επιδεινώνεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By