Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να δανείσουν πάλι την Ελλάδα

Μόνο το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής νέας βοήθειας

Economist-on-Greece-007Κατά της χορήγησης νέων δανείων προς την Ελλάδα τάσσεται το 61% των Γερμανών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ZDF.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τέτοια βοήθεια, μόνο το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής της, ενώ το 6% απαντά «δεν γνωρίζω».

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild έρχεται να στηρίξει την επιχειρηματολογία του Κάρστεν Σνάιντερ ότι μεταξύ 2015 και 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δις ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών προς τη Deutsche Welle, «σημασία έχουν όχι οι μεικτές, αλλά οι καθαρές (χρηματοδοτικές) ανάγκες, δηλαδή οι ανάγκες οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας- δεν είναι ακόμη σαφές, πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μεικτά ποσά», όπως λέει.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «οι αριθμοί που αναφέρονται, από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι τελείως πεπαλαιωμένοι. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη την αναθεώρηση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων της επαναγοράς ομολόγων και των μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως είναι η μείωση των τόκων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Για όλα αυτά η σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, παρουσία του κ. Σνάιντερ, όπως τονίζει, έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 2012.

Όσον αφορά λοιπόν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα έτη 2015/2016 μπορεί να ανέρχονται στα 6,5 δις ευρώ, συνολικά περίπου στα 11 δις ευρώ, εάν συμπεριλάβει κανείς το τρέχον πρόγραμμα». Οι ανάγκες αυτές, όπως διευκρίνισε, προκύπτουν ως επί τω πλείστον από ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ ή από δάνεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει νόημα να εικοτολογεί κανείς για πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πρόσθετου προγράμματος. «Γι΄ αυτό θα μιλήσουμε στα μέσα του 2014, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By