Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Και οι ελεγχόμενοι έγιναν ελεγκτές…

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι μέτοχος μιας εκ των 6 ελεγκτικών εταιρειών που ξεσκονίζουν τα ταμεία του κόμματος – Τι απαντά ο ίδιος στο thepaper.gr

06_56_YP4Z0097_03022013Μείζον θέμα προκύπτει από την αποκάλυψη ότι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο πατέρας του, είναι μέτοχοι μιας εκ των έξι εταιρειών ορκωτών λογιστών που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» τα ταμεία του κόμματος και να βγάλουν πόρισμα.

Πρόκειται για τον κ. Παναγιώτη Αλαμάνο, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ  ο οποίος είναι μέτοχος της ΣΟΛ Α.Ε. που ελέγχει τα οικονομικά του κόμματος, ενώ μέτοχος είναι και ο πατέρας του κ. Χάρης Αλαμάνος, ο οποίος παλαιότερα (μέχρι το 1997) ήταν στο Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας ορκωτών λογιστών.

Και εδώ προκύπτουν τα ερωτήματα:

  • – Ασφαλώς οι ορκωτοί λογιστές δεν είναι εισαγγελείς. Προσήλθαν για έλεγχο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μετά από πρόσκληση του ίδιου του προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, είναι ηθικό να μετέχει σε έλεγχο οικονομικών ενός κόμματος εταιρεία που έχει συγγενική σχέση πρώτου βαθμού, με μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος αυτού;
  • – Είναι σώφρονα επιλογή να μην αυτοεξαιρείται από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία για να μην δημιουργηθούν οι σχετικοί συνειρμοί; Ας έκαναν τον έλεγχο 5 και όχι 6 εταιρείες, δεν θα άλλαζε κάτι.
  • Σε ποιό βαθμό ελέγχεται η «στεγανότητα» των πληροφοριών που έχουν περιέλθει εις γνώσιν των ελεγκτικών εταιρειών από τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι οι περίφημες «διαρροές» που προκάλεσαν την αντιπαράθεση Βενιζέλου-Παπανδρέου δεν προέρχονται από την ελεγκτική εταιρεία;

Ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος επικοινώνησε με το thepaper.gr και διευκρίνισε ότι:

1. Ο πατέρας του δεν είναι πρόεδρος, ούτε ιδιοκτήτης της εταιρείας ΣΟΛ Α.Ε. Ήταν στο Δ.Σ. της εταιρείας μέχρι το 1997 οπότε και αποχώρησε. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του, κατέχουν ένα ελάχιστο μερίδιο (από 0,3% έκαστος) το οποίο έχει παραχωρήσει η εταιρεία σε 300 εργαζόμενους στην εταιρεία.

2. Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος δεν έχει καμία σχέση με τον διενεργούμενο έλεγχο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

3. Η εταιρεία επελέγη πέρσι το καλοκαίρι, ενώ ο ίδιος εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ προ διμήνου περίπου. Επιπλέον αρχικά είχαν επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ 3 εταιρείες – όχι η ΣΟΛ Α.Ε. – οι οποίες επέμεναν να βγει από κοινού πόρισμα με τις 6 καλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στη χώρα, και έτσι συμπεριελήφθη η ΣΟΛ Α.Ε.

Από την Ιπποκράτους, παραδέχονται ότι ο Παναγιώτης Αλαμάνος εργάζεται από το 2004 στην εν λόγω εταιρεία η οποία, από τους 700 υπαλλήλους που απασχολεί, έχει υιοθετήσει το μοντέλο των μικρομετόχων υπαλλήλων. Έτσι οι 300 εξ ατυτών – ανάμεσα τους και ο κ. Π. Αλαμάνος – διαθέτουν μετοχές της τάξης μόλις του 0,3%. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Π. Αλαμάνος «φυσικά δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με θέμα του ελέγχου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ» ενώ στην τελευταία συνεδρίαση που μπήκε το θέμα δεν πήρε καν το λόγο. Τέλος υπενθυμίζουν την ομιλία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο όπου εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε: Αρχικά το ΠΑΣΟΚ είχε απευθυνθεί σε 3 εταιρείες ορκωτών λογιστών για να βουν άκρη με τα οικονομικά του κόμματος. Ωστόσο, οι 3 αυτές εταιρείες, δεν θέλησαν να αναλάβουν μόνες το εγχείρημα και ζήτησαν να συμπράξουν από κοινού οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Μέσα σε αυτές ήταν και η ΣΟΛ Α.Ε. η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του είδους της.

alamanos panagiotisΟ κ. Παναγιώτης Αλαμάνος, είναι ένας νέος άνθρωπος, μόλις 33 ετών. Προέρχεται από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη και προωθήθηκε στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, εκλεγόμενος μάλιστα δεύτερος με 60 ψήφους. Ο κ. Αλαμάνος σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο  Επιστήμης Διοίκησης (Management Science) από το τμήμα  Επιχειρησιακής Έρευνας (Operations Research) του London School of Economics and Political Science  και Master’s σε Ναυτιλιακά Χρηματοοικονομικά και Εμπόριο (Shipping Trade and Finance) από το Cass Business School, City of London. Από το 2004 εργάζεται στην εταιρία Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕ (ΣΟΛ ΑΕ) στην οποία είναι partner από το 2009. Είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής απόφοιτος του μεταπτυχιακού επαγγελματικού προγράμματος σπουδών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) και μέλος της Association of Certified Chartered Accountants (ACCA) της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΣΟΕΛ. Είναι οικονομικός επόπτης της ΠΑΣΚ – Οικονομολόγων και μέλος του προεδρείου της καθώς και μέλος της γραμματείας της Τομεακής Επιτροπής Οικονομολόγων Ν. Αττικής του ΠΑΣΟΚ.

Ο πατέρας του, κ. Χάρης Αλαμάνος έχει μια από τις 6 εταιρείες ορκωτών λογιστών, την ΣΟΛ-Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει κατ” εντολήν του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, να κάνει έλεγχο στα ταμεία της Ιπποκράτους. Ο κ. Χάρης Αλαμάνος πρόεδρος Ορκωτών Λογιστών πρώην γγ υπ Οικονομικών επί Σημίτη έχει μια από τις 6 εταιρείες ορκωτών λογιστών. Έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών από το 1996 (επί διακυβέρνησης Σημίτη). Προέρχεται από Σώμα Ορκωτών Λογιστών και είχε χρηματίσει επίσης, πρόεδρος των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), έχει διατελέσει μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΣΟΛ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Έλενα», καθώς και πρόεδρος της επιτελικής ομάδας η οποία συνέταξε το κλαδικά λογιστικά σχέδια των τραπεζών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By