Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Οι YΠΕΞ του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τρίτη το πρωί στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τη στρατηγική της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη

ukraine nato

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τρίτη το πρωί στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τη στρατηγική της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη και ενώ η Ρωσία διατηρεί την πίεση της στο ζήτημα της Ουκρανίας. Πριν από τη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες το αποκαλούμενο «Τρίγωνο της Βαϊμάρης », που περιλαμβάνει τους επικεφαλής της γερμανικής της γαλλικής και τη πολωνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα σχεδόν, την Τρίτη, διεξάγεται αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας καθώς η Ατλαντική Συμμαχία επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στον ουρανό των Βαλτικών χωρών οι οποίες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος σουηδικά και αμερικανικά αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουν επιφυλακτικές γύρω από το θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων πρέπει να ελεγχθούν. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει οτιδήποτε τονίζοντας όμως ότι η απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων «θα ήταν ένα βήμα» για να γίνει μια σοβαρή συζήτηση «για την αποκλιμάκωση».

Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων – 20.000 σύμφωνα με την Ουάσινγκτον – έχει εγείρει φόβους εισβολής στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου υπάρχει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός, και μια επανάληψη του σεναρίου που οδήγησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας μια περιοχή την οποία επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By