Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Ουκρανία -Ε.Ε: «Μεταβατική συμφωνία με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο»

Θα προβλέπει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη μεταφορά του στην Ευρώπη

fusiko-aerio-fusical gas

Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να υπογραφεί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες μια μεταβατική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα προβλέπει την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη μεταφορά του στην Ευρώπη τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz.

Πρόκειται για κοινή πρόταση του Κιέβου και της Ε.Ε, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο μεταξύ του ευρωπαίου επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ και υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων μία ημέρα πριν την υπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένη στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το αέριο.

Στη σύνοδο θα πρέπει «να υπογραφεί μια μεταβατική συμφωνία που θα διασφαλίζει την παράδοση αερίου στην Ουκρανία και τη σταθερότητα της μεταφοράς του προς τις χώρες της ΕΕ φέτος τον χειμώνα», τόνισε η Naftogaz σε ανακοίνωσή της.

«Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να προβλέπει τις εγγυήσεις για την παράδοση από τη Gazprom των ποσοτήτων που ορίστηκαν στην Ουκρανία και την πληρωμή από τη Naftogaz για το αέριο που θα παραλαμβάνει», σημειώνει η ουκρανική εταιρεία.

Το Κίεβο και η Ε.Ε επιθυμούν η συμφωνία «να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς τροποποίησης», σύμφωνα με τη Naftogaz.

Η πρόταση για τη διευθέτηση της διαμάχης προβλέπει την πληρωμή από το Κίεβο των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει στη Gazprom για το αέριο που έχει παραλάβει, εκ των οποίων τα 2 δισεκατομμύρια θα πρέπει να πληρωθούν ως τα τέλη του μήνα.

Από την μεριά της η ρωσική εταιρεία δεσμεύεται να ξεκινήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία διακόπηκε τον Ιούνιο, με κατώτατη παράδοση 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προς 385 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της προς τη Ρωσία.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή του στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, «κάθε ένας πρέπει να προσφέρει την υποστήριξή του και η Σλοβακία. Τώρα αναζητούμε μια λύση, δεν την έχουμε ακόμη και ήδη ο χειμώνας έρχεται».

Η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Ρωσίας προκειμένου να βρεθεί μια λύση «η οποία θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η προμήθεια αερίου φέτος το χειμώνα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By