Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

«Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί 1000 φορές και πλέον»

oukrania

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται και σήμερα στο Ντονέτσκ, στα περίχωρα του αεροδρομίου στρατηγικής σημασίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έλαβαν, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, ενισχύσεις από τη Ρωσία την επόμενη ημέρα μετά τον θάνατο από βομβαρδισμό ενός Ελβετού εργαζόμενου στον Ερυθρό Σταυρό.

Η εντατικοποίηση των μαχών και των βομβαρδισμών στις κατοικημένες περιοχές στο προπύργιο των αυτονομιστών είχε ως συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων σε διάστημα μόλις δύο ημερών και καταγγέλθηκε ως «μία επικίνδυνη κλιμάκωση» από το γραφείο του γ.γ του ΟΗΕ, ένα μήνα μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου, της Μόσχας και των φιλορώσων αποσχιστών.

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν νωρίτερα σήμερα περιοχή κοντά στο κέντρο του Ντονέτσκ, σύμφωνα με συνεργείο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο μίλησε για «αδιάκοπες μάχες» που μαίνονται για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τον έλεγχο του οποίου διατηρεί ακόμη ο ουκρανικός στρατός μετά από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες με άρματα μάχης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει ενισχύσεις, «άρματα μάχης, βαρύ οπλισμό και στρατιώτες» στους φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς και ότι έστειλε στον ουκρανικό εναέριο χώρο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «που χειρίζονται Ρώσοι ειδικοί».

«Οι Ρώσοι έστειλαν μια ολόκληρη πτέρυγα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο, τα οποία χειρίζονται Ρώσοι ειδικοί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές αποστολές και να κατευθύνει τα πυρά» σημείωσε σε δημοσιογράφους.

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24ωρών σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Λισένκο υπογράμμισε επιπλέον ότι στη βόρεια Ουκρανία, στις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει πρόσθετο οπλισμό και μια μονάδα αναγνωριστικών επιχειρήσεων κοντά στη Μαριούπολη.

«Παρά τις πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη ειρήνης που ανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος, η ρωσική επιθετικότητα εναντίον του Κράτους μας δεν έχει τερματιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί 1000 φορές και πλέον, στρατιώτες και πολίτες εξακολουθούν να χάνονται» τόνισε σε συνάντηση με σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής ηγεσίας.

Περίπου 70 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εκεχειρίας την 5η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα ο θάνατος σε βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ χθες το βράδυ του Ελβετού Λοράν Ντουπασκιέ, 38 ετών, διευθυντή του τοπικού παραρτήματος του ΔΕΕΣ, έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό της Δύσης την στιγμή που στην Ουκρανία τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την τραγωδία.

Το Κίεβο, που χαρακτηρίζει τους φιλορώσους «τρομοκράτες», εκτίμησε σήμερα ότι ο θάνατος του συνεργάτη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ήταν μία «τρομοκρατική ενέργεια» που διέπραξαν οι αντάρτες ώστε να εκφοβίσουν τις διεθνείς οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν, από την μεριά του διαβεβαίωσε ότι ο Ελβετός σκοτώθηκε από μια ρουκέτα που εκτόξευσε ο ουκρανικός στρατός από πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών τύπου Ouragan από την περιοχή Κρασνογκορίβκα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By