Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ουκρανία: 6.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Tη δραματική στιγμή που πάνοπλοι άνδρες εισβάλουν στη βουλή της Κριμαίας στη Συμφερόπολη παρουσιάζει βίντεο που είδε το φως τη δημοσιότητας

crimea-soldiers-raid

Στην καταγγελία ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει το τελευταίο διάστημα στη χερσόνησο της Κριμαίας συνολικά 6.000 στρατιώτες προέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας. «Ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην Κριμαία» τόνισε.

Tη δραματική στιγμή που πάνοπλοι άνδρες εισβάλουν στη βουλή της Κριμαίας στη Συμφερόπολη παρουσιάζει βίντεο που είδε το φως τη δημοσιότητας.

Το βίντεο δείχνει την ομάδα των ενόπλων- που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά –  έξω από το κτήριο, πριν εισβάλουν μετά από μια έκρηξη στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, μετά την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων (περίπου 2.000 στρατιώτες) στη χερσόνησο της Κριμαίας που ανήκει εδαφικά στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αμερικανός επίσημος, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα, όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ο Σεργκέι Αξένοφ, νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «προσωρινά» όλες τις εξουσίες όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

crimeaDDDD

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Αξένοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι στην Κριμαία έχει κάνει την εμφάνισή της συμμορία οπλισμένων μοτοσικλετιστών με την επωνυμία «Λύκοι της Νύχτας» που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση.

By