Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

«Παιδιά, μην ξεχάσετε να φέρετε τα κινητά σας στη τάξη»

Στις ΗΠΑ οι καθηγητές επιτρέπουν οι μαθητές να έχουν ανοιχτά τα κινητά τους.

vendine machine iphone caseΠριν από λίγο καιρό στις εισόδους πολλών σχολείων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε η εξής επιγραφή: «Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων», ωστόσο το τελευταίο διάστημα η επιγραφή αυτή έχει αντικατασταθεί από το αρκτικόλεξο Bring Your Own Technology (BYOT)  – «Φέρτε τη δική σας τεχνολογία», σε ελεύθερη απόδοση.

Δεν πρόκειται για παραχώρηση, αλλά για εντολή. Οι μαθητές καλούνται, μαζί με τα βιβλία και τα τετράδιά τους, να έχουν στις τσάντες τους ό,τι διαθέτει ο καθένας: έξυπνα κινητά, ταμπλέτες, μίνι υπολογιστές ακόμη και παιχνιδομηχανές που έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο.

Ο βασικότερος λόγος είναι οικονομικός. Πολλά σχολεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για να ανταποκριθούν στις νέες διδακτικές οδηγίες, οι οποίες προβλέπουν ότι κάθε μαθητής πρέπει να συνδέεται στο Διαδίκτυο, για να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες, να επικοινωνεί διαδικτυακά με τους καθηγητές του και τους συμμαθητές του.

Αυτή η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις νέες τεχνολογίες δεν είναι ανέφελη. Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, συνοδεύεται από μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στους θιασώτες του και τους επικριτές.

Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή σε μεθόδους διδασκαλίας ξεπερασμένες και εντελώς ξένες, με τον τρόπο που έχουν μάθει να επικοινωνούν οι νέοι σήμερα. Οι δεύτεροι, στους οποίους ανήκει και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών, ισχυρίζονται ότι η συνεχής κατάδυση στον ψηφιακό κόσμο δρα αρνητικά στην ικανότητα απομνημόνευσης και συγκέντρωσης.

Πολλοί εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή έχουν φτάσει στο σημείο να δραματοποιούν θεατρικά το μάθημα για να καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή των μαθητών τους.

Οι θιασώτες αντιτείνουν ότι, χάρη στις νέες τεχνολογίες, οι μαθητές έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες καλούνται να αξιολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στις εργασίες που τους ανατίθενται.

Παρά τις ενστάσεις, η πλάστιγγα φαίνεται ότι θα γείρει τελικά προς τη μεριά των νέων τεχνολογιών. Είναι κάτι που θα επιβάλει η πραγματικότητα. Στον δυτικό κόσμο, επτά, στα δέκα παιδιά στο γυμνάσιο έχουν κινητό τηλέφωνο, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 16- 18, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 97%. Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές «σερφάρουν», πλέον, από το σπίτι τους στο Ιντερνετ, ενώ το facebook έχει γίνει το βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By