Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Παπακώστα: Θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην ψυχική υγεία

«Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί»

papakwsta katerina

Δεν πρόκειται να κινδυνεύσει καμία θέση εργασίας διαμήνυσε στους εργαζόμενους του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δαφνί, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους και έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι, από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει η διάθεση συνεργασίας με τους εργαζομένους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, των οποίων, όπως είπε, η εμπειρία και ο ρόλος είναι νευραλγικός για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ενώ συμπλήρωσε οτι στο πλαίσιο αυτό, αιφνιδιασμοί εκατέρωθεν, δε χωρούν.

Κατά τις συναντήσεις, η υφυπουργός επεσήμανε ότι στόχος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, η προστασία των δικαιωμάτων τους και η άρση του κοινωνικού στίγματος σε βάρος τους. Όσον αφορά στις δομές, τόνισε, ότι ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, με σταθερά βήματα και με πρόγραμμα.

Σχετικά με το προσωπικό, υπογράμμισε πως πρόκειται να αξιοποιηθεί πλήρως όλο το ανθρώπινο δυναμικό στην ψυχική υγεία, απορροφώντας όλες τις ειδικότητες και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, αυτό έγινε ήδη πράξη για τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με την ψήφιση του νόμου 4272/2014 και αυτό το πρότυπο θα ακολουθηθεί. Πρόσθεσε μάλιστα, πως για τη στελέχωση των μονάδων που θα προταθούν ενόψει του μετασχηματισμού των ψυχιατρικών νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει 1.300 θέσεις ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

Για την επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που πρόσφατα ζήτησε η ίδια από τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, Lazlo Andor, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα διατεθούν στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας στην περιφέρεια και να ανασχεθεί η ροή ασθενών προς το κέντρο, με σκοπό να ωφεληθούν σημαντικά οι ψυχικώς πάσχοντες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By