Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Παρουσιάζεται η συμφωνία για την πώληση του Ελληνικού

Στα 5,7 δισ. ευρώ οι ποινικές ρήτρες που έχει θέσει το Ταμείο 

elliniko-1-600x272

Αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να ανακηρύξει ομόφωνα την εταιρεία Lamda Development ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ θα παράσχει σήμερα Πέμπτη σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προ ημερών ως προτιμητέο επενδυτή την Lamda Development αποδεχόμενο τις γνωμοδοτήσεις (fairness opinions) των χρηματοοικονομικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους  915 εκ. ευρώ, της Lamda Development και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Με βάση τη σύμβαση που θα υπογράψει εντός των ημερών η Lamda, τα 300 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει μπροστά (33%), τα 200 εκατ. ευρώ έπειτα από δέκα χρόνια και τα 415 εκατ. ευρώ στο μεσοδιάστημα.

Σε καθαρή παρούσα αξία, η προσφορά της Lamda ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Όσο για το ποσό των 915 εκατ. ευρώ, προκύπτει με βάση έναν συντελεστή που συνδέεται με την τρέχουσα απόδοση των ελληνικών ομολόγων (6,5%-6,7%), ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης της προσφοράς, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.

Επιπλέον του τιμήματος, η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, δίκτυα ρεύματος – ύδρευσης κ.ά.) και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού.

Σημαντικό είναι ότι το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών. Όρος είναι η σωρευτική απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 15%.

Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την Lamda Development με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και με ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By