Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: «Η λύση που προτείνει το Ποτάμι είναι η ακροδεξιά λύση»

«Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος»

potami

Το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές σχετικά με την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για τα θέματα της μετανάστευσης που ανέφερε στην επίσκεψή του την Κυριακή στον Άγιο Παντελεήμονα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Η τοποθέτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» για τα θέματα της μετανάστευσης στον Άγιο Παντελεήμονα δείχνει για ακόμη μια φορά ότι ο πολιτικός αυτός σχηματισμός αντί στις λύσεις, αρέσκεται στα λόγια που καλύπτουν τις ανάγκες διαφορετικών κάθε φορά ακροατηρίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος δεν γίνεται καμία αναφορά στη Χρυσή Αυγή.

Μίλησε για «αριστερό» και «δεξιό» λάθος για να αποδείξει ότι η δική του (ούτε δεξιά ούτε αριστερή) λύση είναι η σωστή.

Οι «δεξιοί» σύμφωνα με το Ποτάμι θέλουν «να δυσκολέψουν τη ζωή των μεταναστών μπας και φύγουν» ενώ οι «αριστεροί» θέλουν «να ανοίξουμε τα σύνορα γιατί όλοι οι καλοί χωράνε». Δυστυχώς η λύση που προτείνει το «Ποτάμι», όπως το ίδιο την περιγράφει στη συνέχεια, είναι η ακροδεξιά λύση.

Για να μείνει ο πρόσφυγας στην Ελλάδα, κατά τα λεγόμενα του κ. Θεοδωράκη,  θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η ΕΕ να αναλάβει το οικονομικό βάρος. Όταν γίνει αυτό, θα αποφασίσουν οι Δήμαρχοι πόσους πρόσφυγες αντέχει η περιοχή τους. Τέλος θα περάσουν από τεστ και πιθανότατα και από συνέντευξη για να αποδείξουν ότι έμαθαν ελληνικά και είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Αν δεν τα καταφέρουν θα επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες προέρχονται! Και όλα αυτά υπό το αίτημα της ύπαρξης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο και υπάρχει και εφαρμόζεται. Αγνοώντας μάλιστα πως όταν κάποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας, δεν είναι πρόσφυγας στην Ελλάδα ούτε υποχρεωτικά μένει στην Ελλάδα αλλά είναι πρόσφυγας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ίδια και χειρότερα για τους νόμιμους μετανάστες. Αν μείνουν άνεργοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Επίσης ανεξάρτητα με το πόσα χρόνια ζουν νόμιμα στη χώρα, κάποια στιγμή θα τους καλέσει ο κ. Θεοδωράκης για να «μετρήσει» την ένταξη τους στην κοινωνία. Πιθανόν να μην τους βρει εύκολα γιατί ο Δήμαρχος θα τους έχει αναγκάσει να αλλάξουν γειτονιά. Για την ιθαγένεια ούτε κουβέντα…

Όσο για το αν η Ελληνική Προεδρία έθεσε το θέμα της μετανάστευσης, θα όφειλε να γνωρίζει ο κ. Θεοδωράκης πως για πρώτη φορά καταφέραμε να καταστήσουμε σαφές πως η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των χωρών του Νότου ή των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Ένωσης γίνονται αισθητές από όλους, μολονότι σε διαφορετική έκταση και ένταση. Υπήρξε κορυφαία επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας ο καθορισμός των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Με το «πακέτο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επανατοποθετείται στο επίκεντρο η αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών. Τοποθετείται η αρχή αυτή στο επίκεντρο των πολιτικών μας για το άσυλο και τη διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών. Συνδέεται η μετανάστευση με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης, με την αναπτυξιακή συνεργασία και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Εισάγεται η αρχή της λεγόμενης θετικής αιρεσιμότητας σε συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, ενώ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών επιστροφής σε συνδυασμό με την πολιτική θεωρήσεων και επανεισδοχής.

Δεν γνωρίζουμε πώς προέκυψαν οι «ρηξικέλευθες» προτάσεις του κ. Θεοδωράκη. Είναι προφανές όμως ότι αυτοί που τις εισηγήθηκαν δεν έχουν καμία γνώση του θεσμικού πλαισίου της μετανάστευσης ή του ασύλου.

Το πιο ενοχλητικό είναι ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος ανεξάρτητα με το αν αυτό προσδιορίζεται ως αριστερό, κεντρώο, δεξιό ή οτιδήποτε άλλο».

By