Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Πιθανές ανωμαλίες στην τροφοδοσία της Ε.Ε με φυσικό αέριο

Η ρωσική εταιρεία υπενθύμισε ότι η ουκρανική Naftogaz είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάσει του ισχύοντος συμβολαίου και στις προβλεπόμενες ποσότητες

fysiko aerio-rwsia-oukrania

Για «πιθανές ανωμαλίες» στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, προειδοποιεί η Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την τροφοδοσία των Ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο με πλήρη ροή και ότι η ουκρανική Naftogaz θα πρέπει να διασφαλίσει τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, εάν η Ουκρανία παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου από εκείνες που προορίζονται για την Ευρώπη και διέρχονται μέσω του ουκρανικού εδάφους τότε θα υπάρξουν πιθανές ανωμαλίες.

Η ρωσική εταιρεία υπενθύμισε ότι η ουκρανική Naftogaz «είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί τη διέλευση» του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάσει του ισχύοντος συμβολαίου και στις προβλεπόμενες ποσότητες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για πιθανές ανωμαλίες στη διέλευση του φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Naftogaz θα παρακρατεί φυσικό αέριο από τις διερχόμενες ποσότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gazprom.

Περί το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται μέσω του ουκρανικού εδάφους. Κατά τους προηγούμενους πολέμους του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 2006 και το 2009, η τροφοδοσία της Ευρώπης είχε διαταραχθεί.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσέφυγε ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 09.00 ώρα Ελλάδος, με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διακόψει τις αποστολές προς το Κίεβο, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By