Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Νεκρός ο Έλληνας που είχε απαχθεί στη Νιγηρία

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

nigiriaΝεκρός είναι ο Έλληνας πολίτης, που είχε απαχθεί μαζί με έξι πολίτες άλλων χωρών, στη Νιγηρία, καθώς οι διαθέσιμες συγκλίνουσες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την τραγική αυτή εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, «με θλίψη» ότι είναι νεκρός ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία και ότι έχει ενημερωθεί η οικογένειά του.

Ο Έλληνας πολίτης ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα.

Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

΄Οπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του. Για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, Διπλωμάτες και Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι Πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών. Σημειώνεται τέλος, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Προηγουμένως τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι, δεν επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εκτελέστηκε Έλληνας όμηρος στη Νιγηρία. Ο αστυνομικός επιθεωρητής της Νιγηριανής Αστυνομίας στην πόλη Τζαμάρε Μοχάμεντ Λάνταν -μιλώντας στο Reuters- δήλωσε «στη βάση όλων των στοιχείων που διαθέτω, δεν έγινε εκτέλεση τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Νιγηριανής αντικατασκοπείας για τον βόρειο τομέα της χώρας, ο οποίος εξέφρασε «αμφιβολίες» για την πληροφορία περί εκτέλεσης των ομήρων και επιπλέον έδωσε την πληροφορία, ότι «έχουν γίνει συλλήψεις την προηγούμενη βδομάδα ατόμων ενεχόμενων στην απαγωγή».

Υπενθυμίζεται οτι είχε προηγηθεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Monitoring Service (που παρέχει πληροφορίες για το περιεχόμενο ισλαμιστικών ιστοτόπων) σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση Ansar al-Muslimeen ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι έχει εκτελέσει επτά ξένους ομήρους «μέλη προσωπικού κατασκευαστικής εταιρείας», τους οποίους κρατούσε αιχμάλωτους από τις 7 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

By