Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ποροσένκο: «Βλέπει» κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία

Αφότου το Κίεβο κατήγγειλε ότι μονάδα τεθωρακισμένων, πυροβόλων και φορτηγών εισήλθε στη χώρα από τη Ρωσία

rosiki-oximatopompi

H Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με «σημαντική επιδείνωση» της κρίσης και κλιμάκωση της βίας, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, λίγο μετά αφότου το Κίεβο κατήγγειλε ότι μονάδα τεθωρακισμένων, πυροβόλων και φορτηγών εισήλθε στη χώρα από τη Ρωσία.

Δεκάδες οχήματα, 32 τεθωρακισμένα, 16 συστοιχίες πυροβόλων Χόβιτσερ και 30 φορτηγά με πυρομαχικά και προσωπικό, πέρασαν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και εισήλθαν στις ανατολικές περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντρίι Λισένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι υπάρχουν προσκόμματα που εμποδίζουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, κάτι που οδηγεί σε «περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους όμως δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες περί διέλευσης των συνόρων από τη ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή, σύμφωνα με το γραφείο του.

Αντ’ αυτού εκτίμησε ότι ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια παρέκαμψε τους ελέγχους στα ουκρανικά σύνορα και τα τελωνεία, κάτι το οποίο κατήγγειλε ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Ρωσία έστειλε δύο αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία νωρίτερα μέσα στο μήνα, από τις οποίες καμία δεν πέρασε από ελέγχους στα ουκρανικά τελωνεία, ανέφερε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Ο πρόεδρος επισήμανε μία σημαντική παρέκκλιση από την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της διένεξης» αναφέρει το δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας μετά τη συνομιλία Ποροσένκο – Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας από την μεριά της εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By