Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ποροσένκο: Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια

Η προσάρτιση της Κριμαίας στη Ρωσία «αποτελεί μια από τις πλέον κυνικές πράξεις προδοσίας στη σύγχρονη Ιστορία», όπως τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος

POROSHENKO UKRAINE

Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια συνιστά η Ρωσία, διεμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο», τόνισε ο Ποροσένκο κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των γερουσιαστών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία.

Η προσάρτηση τον περασμένο Μάρτιο αυτής της χερσονήσου της Ουκρανίας στη Ρωσία, την οποία ποτέ δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα, «αποτελεί μια από τις πλέον κυνικές πράξεις προδοσίας στη σύγχρονη Ιστορία» τόνισε ο Ποροσένκο.

«Ενθαρρύνω σθεναρά τις ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας και άμυνας που θα αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ» με τις χώρες της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Η ομιλία του Ποροσένκο διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των Αμερικανών γερουσιαστών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, περά από τον εξοπλισμό που η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

Ο Πέτρο Ποροσένκο άσκησε ακόμη πιέσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές.

By