Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Πορτογαλία: Στους δρόμους δημόσιοι υπάλληλοι για τους μισθούς

Και την αύξηση των ωραρίων

portogalia

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας καθώς διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους μισθούς και την αύξηση των ωραρίων, μετά την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015 από το κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας των κομμάτων της κεντροδεξιάς υπερψήφισαν επί της αρχής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν προβλέπει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, αλλά διατηρεί – μειωμένες κατά 20% – τις περικοπές που έχουν τεθεί σε ισχύ στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Όχι και όχι στην κλοπή των μισθών μας», «μόνη λύση, η παραίτηση», «ναι στο 35ωρο, όχι στις 40 ώρες εργασίας» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές που έφθασαν στη Λισαβόνα από όλη την χώρα μετά το κάλεσμα που τους απηύθυνε το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημόσιου τομέα, το Κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

«Οι νέοι έχουν ιδιαίτερα πληγεί από τις περικοπές στους μισθούς» κατήγγειλε ο Πάουλο Αλμέιντα, οδηγός, 31 ετών, που εργάζεται για τη δημοτική αρχή της Λισαβόνας.

«Έχασα 200 ευρώ από το μισθό μου και σήμερα κερδίζω λιγότερα απ’ όσα κέρδιζα όταν άρχισα να εργάζομαι» συνέχισε.

Η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του Κοινού Μετώπου, κατήγγειλε από την μεριά της τα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2015 και εξέφρασε ικανοποίηση για τη «μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις».

Νωρίτερα το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που προβλέπει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 4% στο 2,7% του ΑΕΠ χωρίς την προσφυγή σε νέα μέτρα λιτότητας.

Το κείμενο, η οριστική εκδοχή του οποίου θα τεθεί σε ψηφοφορία την 25η Νοεμβρίου, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Κεντροδεξιάς, την στιγμή που το σύνολο των κομμάτων της Αριστεράς το καταψήφισε.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτουμε χωρίς την τρόικα, διαθέτουμε πλέον κυριαρχία και ελευθερία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας. Την ίδια στιγμή, «πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που προβλέπει ένα έλλειμμα μικρότερο του 3%».

Αν και πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της Πορτογαλίας μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ επισκέπτονται την χώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που βρίσκονται στην Πορτογαλία από την Τρίτη στο πλαίσιο αποστολής ελέγχου.

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στοχευμένες αυξήσεις φόρων που ανέρχονται σε σύνολο 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 0,7% του ΑΕΠ – ποσό πάντως μικρότερο των προηγούμενων ετών.

Για το 2015 ο κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει στην ανάκαμψη της απασχόλησης, ώστε να βελτιώσει τα έσοδα του δημοσίου από τη φορολογία. Το ποσοστό ανεργίας έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω και προβλέπεται να περιοριστεί στο 13,4% από 14,8% προηγουμένως.

By