Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Πούτιν: Θα σεβαστούμε τις επιλογές του ουκρανικού λαού

Η χώρα μαστίζεται από ένα πραγματικό εμφύλιο, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος

putin_cia

Ουδέτερη στάση κράτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία που έχει προγραμματίσει το Κίεβο για την προσεχή Κυριακή, μιλώντας την Παρασκευή σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία» δήλωσε ο Πούτιν. Ωστόσο, σημείωσε, «θέλουμε κι εμείς να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και «θα συνεργαστούμε με τις νέες αρχές» στο Κίεβο διευκρίνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία μαστίζεται πλέον από έναν «αληθινό εμφύλιο πόλεμο».

Η κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος» υποστήριξε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά στην κρίση της Ουκρανίας είναι το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. «Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί» είπε.

Εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ.

Επικρίνοντας τις ΗΠΑ,  ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου, διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ακόμη, ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί εξάλλου να επιτρέψει στη Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία ύψους 400 δισεκ. δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By