Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις

Ποια είναι η διαδικασία που αφορά σχεδόν 6 εκατ. φορολογούμενους

forologia-allages2-580x385

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις της φετινής χρονιάς θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένες στους υπολογιστές των φορολογουμένων.

Οι υποβαλλόμενοι  δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στους προσυμπληρωμένους αριθμούς που θα εμφανίζονται στη δήλωση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Αυτό, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση λανθασμένης ή ελλιπούς ανταπόκρισης των εργοδοτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, τις συνέπειες από το λάθος, εκτός από τον εργοδότη θα τις υφίσταται και ο εργαζόμενος δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να υποβάλλει σωστά τη φορολογική του δήλωση.

Για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων οι εργοδότες και όσοι έχουν καταβάλλει αμοιβές σε μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, οφείλουν μέχρι τις 28/03 να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις βεβαίωσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτή την πληροφορία, το υπουργείο Οικονομικών θα την χρησιμοποιήσει για να την ενσωματώσει στις δηλώσεις των φορολογουμένων. Κι όπως προειδοποιεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών: «Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας και υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων οι εργοδότες και οι εργοδότες μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Epixeiriseis/vev_apodoxwn.html

(Visited 1 times, 1 visits today)
By