Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Προχωράει η τραπεζική ένωση διαπιστώνει το Ecofin

Προς στο στόχο της επίτευξης τελικής συμφωνίας κινούνται οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας

deutsche-bank1
Συνεχίστηκαν σήμερα οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που διχάζει Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις συζητήσεις διαπιστώθηκε πρόοδος και τα κράτη-μέλη παρείχαν την απαιτούμενη ευελιξία στην ελληνική Προεδρία για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην απόφαση του Ecofin του περασμένου Δεκεμβρίου αφορά την απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, ο προεδρεύων υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία καλωσορίζει τη βούληση του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή ευελιξίας, προκειμένου να διερευνηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν σε βάθος στο επόμενο Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου. Τόνισε δε ότι για την ελληνική Προεδρία είναι επείγον να βρεθεί ο απαραίτητος κοινός τόπος βάσει του οποίου θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
By