Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προχωρά κανονικά η κατασκευή του South Stream από την Gazprom

Επιμένει η ρωσική εταιρία, παρά τα εμπόδια που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

gazprom

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού South Stream θα προχωρήσει κανονικά, παρακάμπτοντας όμως την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η εταιρία την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει η εταιρία, αναμένεται να υπογράψει εντός του μηνός τις συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική και νότια Ευρώπη.

«Ο South Stream προχωρά προς τα εμπρός. Οι συμφωνίες για την κατασκευή του πρώτου τμήματος του αγωγού θα υπογραφούν πριν από το τέλος Μαρτίου, όπως επίσης και οι συμφωνίες για την προμήθεια των αγωγών για το δεύτερο σκέλος του», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στην Ελβετία.

Η ανακοίνωσε έγινε μια ημέρα μετά έπειτα από την απόφαση της Κομισιόν να αναβάλει τις συνομιλίες με την Gazprom για τον αγωγό, ο οποίος   για να λειτουργήσει θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τα τέλη των αγωγών και την πρόσβαση άλλων εταιρειών φυσικού αερίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Τα προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκλήθηκαν στο παρελθόν από τη διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την τιμή του φυσικού αερίου οδήγησαν τις Βρυξέλλες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ενώ και η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία εντείνει την αγωνία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρουν άλλες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών.

By