Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα σε κάπνισμα και παχυσαρκία

«Τουλάχιστον δεν πίνουμε»

kapnisma2004

Σε πρώτα «φουγάρα» αναδεικνύονται οι Έλληνες σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία, στην οποία καταδεινύονται οι κακές συνήθειες των Ελλήνων που φέρνουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις σε διάρκεια ζωής μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου.

Εκτός όμως από το κάπνισμα, είμαστε «πρωταθλητές» και στην παχυσαρκία γεγονός ανεπίτρεπτο για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που «γέννησε» τη μεσογειακή διατροφή.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος», η χώρα μας εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η πορεία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα. Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που στη δεκαετία του ’70 ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη, βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5), που όμως το αύξησε κατά 3,6 έτη τα τελευταία 12 χρόνια, έναντι αύξησης 2,5 ετών της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι σε επίπεδα ρεκόρ στην Ελλάδα, αφού σε αυτά οφείλονται 343,6 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό, κάτι που μεταφράζεται σε 35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότερες είναι αναλογικά οι ζωές που χάνονται στην Πορτογαλία από τα ίδια αίτια, καθώς εκεί τα στοιχεία κάνουν λόγο για 200,7 θανάτους ανά 100.000.

Οι Ελληνες όμως δεν αλλάζουν νοοτροπία ούτε σε ό,τι αφορά το τσιγάρο. Με το ποσοστό καπνιστών στο 33% των ενηλίκων, η χώρα μας κατέχει τη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ, όπου το μέσο ποσοστό είναι 20,7%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών έχει μειωθεί αξιοσημείωτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις περισσότερες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα.

Δυσάρεστη πρωτιά έχει η Ελλάδα και στην παχυσαρκία, αφού είναι στην κορυφή ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα με το σωματικό του βάρος. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 10,4% στην Ιταλία, 15,4% στην Πορτογαλία και 16,6% στην Ισπανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By