Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά Ρέντσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η υποστήριξη προς το PD κυμαίνεται από 34,8% ως 32,8% στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα ινστιτούτα SWG, Ipsos και Demos

matteo rentsi_!0

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι αναμένεται ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο με το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι έρευνες αυτές είναι από τις τελευταίες που δημοσιεύονται πριν τεθεί σε εφαρμογή αύριο, Σάββατο, η απαγόρευση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, η οποία καλύπτει τις δύο τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η υποστήριξη προς το PD κυμαίνεται από 34,8% ως 32,8% στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα ινστιτούτα SWG, Ipsos και Demos. Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του κωμικού Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει 22% ως 24% των ψήφων.

Το συντηρητικό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακολουθεί στην τρίτη θέση με 19,5% ως 17,5%. Οι δημοσκόποι περιμένουν επίσης ότι θα υπερβούν το όριο του 4% η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά και το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά.

Οι Αδελφοί της Ιταλίας, ένα άλλο δεξιό κόμμα το οποίο αντιτίθεται στο ευρώ και στην ανοικτή μεταναστευτική πολιτική, καθώς και η αριστερή Λίστα Τσίπρα, φέρονται να κυμαίνονται πάνω στο κρίσιμο όριο του 4%, που είναι απαραίτητο για να εκλέξουν ευρωβουλευτές, ή λίγο κάτω απ” αυτό.

Οι δημοσκόποι επισημαίνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό μερίδιο αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που θα μπορούσε να αναστατώσει τις προβλέψεις τους. Πριν από τις περυσινές γενικές εκλογές, από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, η υποστήριξη προς τον Γκρίλο και τον Μπερλουσκόνι διαρκώς υποβαθμιζόταν στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Χθες, μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Tecne, η οποία μεταδόθηκε από ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια του Μπερλουσκόνι, έφερε το M5S να ακολουθεί κατά πόδας το PD, με 27,7% έναντι 28,8%. Το Φόρτσα Ιτάλια παίρνει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή 21,7%.

By