Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Πότε έγινε το πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα

“Ηταν ένα πρωινό Κυριακής, το Μάρτιο του 1907.

 

The-First-Car-Accident-in-GreeceΤο πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα καταγράφηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου 1907 και ώρα 11.30 περίπου επί της Λεωφόρου Συγγρού, μετά την Πύλη του Αδριανού στο ύψος του εργοστασίου ΦΙΞ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο πρίγκηψ Ανδρέας μετά της συζύγου του Αλίκης και του Υπασπιστού του Μεταξά, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Συγγρού για να μεταβεί στο Παλαιό Φάληρο και εκείθεν εις Πειραιά».

Ακολουθούσε το αυτοκίνητο του Νικολάου  Σιμόπουλου, υπουργός και βουλευτής  Φθιώτιδος. Όταν τα δυο αυτοκίνητα βρίσκονταν πριν τη γέφυρα και πλησίον του Ζυθοπωλείου Φιξ, ο Σιμόπουλος θέλησε να προσπεράσει το αυτοκίνητο του πρίγκηπος και αύξησε την ταχύτητα του αυτοκινήτου του.

Η οδός ήταν ελεύθερη από πεζούς και το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου, αφού προσπέρασε το προπορευόμενο, κατέλαβε το δεξιό της οδού και έβαινε κανονικώς επί της λεωφόρου.

Ξαφνικά μία γυναίκα, ευρισκόμενη με ένα παιδί επί του πεζοδρομίου, εισήλθε επί της λεωφόρου και ευρέθη αντιμέτωπη με το αυτοκίνητο του Σιμόπουλου. Αυτός βλέποντας τον προφανή κίνδυνο με ελιγμούς προσπάθησε να αποφεύγει τη σύγκρουση με τη γυναίκα, αλλά η άτυχη γυναίκα φοβήθηκε, δεν σταμάτησε, αλλά έτρεξε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να την ρίξει επί του εδάφους και να περάσει από το σώμα της.

Φαίνεται ότι πάνω από το σώμα της άτυχης γυναίκας διήλθε και το αυτοκίνητο του πρίγκηπος Ανδρέου, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτητά του.

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα στην Αθήνα είχε συμβεί. Το πρώτο θύμα ήταν η  Ευφροσύνη Βαμβακά, ηλικίας 25 ετών, καταγόμενη από το Αργοστόλι, σύζυγος του σανδαλοποιού Θεοδώρου.

 Πληροφορίες από το  greekreporter.com

 

By