Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ρέντσι: Για τις μεταρρυθμίσεις αποφασίζω εγώ, όχι η τρόικα

«Θα προχωρήσει ο ίδιος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διότι η Ιταλία δεν χρειάζεται άλλους να της εξηγήσουν τι να κάνει»

Matteo-Renzi_2825899b

Νέα αναφορά σε ενδεχόμενη παρέμβαση της τρόικας με στόχο την εξυγίανση της ιταλικής οικονομίας έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και η οποία δημοσιεύεται αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης η οποία προβάλλεται από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρέντσι είπε μεταξύ άλλων ότι «συμφωνώ με τον (πρόεδρο της ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι όταν λέει ότι η Ιταλία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά το πώς θα τις προωθήσουμε θα το αποφασίσω εγώ—όχι η Τρόικα, ούτε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσει ο ίδιος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διότι η Ιταλία δεν χρειάζεται άλλους να της εξηγήσουν τι να κάνει».

Ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FT εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνησή του θα οδηγήσει την Ιταλία εκτός της οικονομικής κρίσης» και ότι η χώρα του «έχει λαμπρό μέλλον, τα δημοσιονομικά της είναι υπό έλεγχο και οι φόροι θα συνεχίσουν να μειώνονται».

Στην συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης προανήγγειλε ότι « μαζί με τους συνεργάτες του θα προχωρήσει σε επαναστατικές επιλογές». Προέβλεψε ότι «η χώρα του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3% στην σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ» και ευχήθηκε «να είναι πιο ευνοϊκά τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ώστε ο λόγος αυτός τελικά να διαμορφωθεί στο 2,9%».

Αναφερόμενος στην πρώτη έγκριση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από την Γερουσία η μεταρρύθμιση του σώματος αυτού, ο Ρέντσι –σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Στάμπα– είπε ότι η τύχη της μεταρρύθμισης και της κυβέρνησής του «δεν εξαρτάται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως κάποιοι υπονοούν» και πως δεν αντιμετωπίζει «κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησής του από μέρους του κοινοβουλίου».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By