Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ρωσία: Διαψεύδει ότι σχεδιάζει επέμβαση στην Ουκρανία

Η ουκρανική προεδρία κατήγγειλε την προηγουμένη ότι απετράπη διά της διπλωματικής οδού μια απόπειρα της Ρωσίας να μπει στο έδαφος της χώρας μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια

ukraine

H κυβέρνηση της Ρωσίας διέψευσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως κατήγγειλε το Κίεβο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.

«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται η Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμιά απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διεισδύσουν» στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ουκρανική προεδρία κατήγγειλε την προηγουμένη ότι απετράπη διά της διπλωματικής οδού μια απόπειρα της Ρωσίας να μπει στο έδαφος της χώρας μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ρωσία πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της, ιδίως στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να προωθήσει την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο τελευταίων προπυργίων των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εδώ κι έναν μήνα στην ανατολική Ουκρανία.

Ειδικά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απορρίπτει τις πρωτοβουλίες αυτές διότι, όπως τονίζει, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία τροφοδοτείται από την παράδοση όπλων στους αντάρτες από τη Μόσχα, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει. Χθες η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρούσε μια «επέμβαση» της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια «με το πρόσχημα» της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας ως «μια εισβολή».

Η Ρωσία αποκλείει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία από την πλευρά της, και σημειώνει ότι «χρειάζεται κατ” ελάχιστον μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές (της σύγκρουσης)» για να διανεμηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι είναι «αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By