Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Ρύθμιση «ανάσα» για τους οφειλέτες

Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα

troika

Δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 48 έως 100 δόσεις προωθεί η κυβέρνηση με ενιαία ρύθμιση για τα χρέη πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Επιχείρημά τους θα είναι ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και μαζικές κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών.

Μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα τελωνεία ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των πολιτών αυξάνονται με ρυθμό 800 εκατ. ευρώ – 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με το «Βήμα», η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη.

Η ρύθμιση που προωθείται αφενός θα αφορά οφειλές τόσο στα Ταμεία όσο και στην εφορία, αφετέρου δεν θα διαχωρίζει μεταξύ παλαιών και νέων οφειλών, καθώς στο σύνολό τους θα ρυθμίζονται με τον ίδιο αριθμό δόσεων, τις ίδιες διαδικασίες και ελαφρύτερα πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By