Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: «Όχημα για την ανάπτυξη η ενέργεια»

Σε βάθος 20ετίας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ενεργειακά, ανέφερε ο πρωθυπουργός

samaras

Στις εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης στάθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο συνέδριο του Greek Energy Forum.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι τονίζουν τη σημασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

«Το λέω όχι μόνο σαν γνώμη, αλλά σαν γνώση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. 

Τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν το ρόλο της Ελλάδας, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.

«Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα βγούμε από την κρίση» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Μόνο από την ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, που θα πετύχει κάθε στόχο. Φυσικά, δεν θα βασιστούμε μόνο στην ενέργεια. Όλα αυτά προυποθέτουν επενδύσεις, σταθερότητα, σοβαρότητα σχεδιασμού, συνέπεια εφαρμογής, εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες της Ελλάδας με τον κόσμο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας -όχι συμπεριφορές απομονωτισμού». 

Η ενέργεια είναι το κατ” εξοχήν ζήτημα που αντανακλά στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε «στις αλλαγές που προσπαθήσαμε και κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, τις αλλαγές που κάνουμε τώρα και ανοίγουν το δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη, τις άμεσες επιτώσεις του ενεργειεακού χάρτη της Ελλάδας στις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης». 

Η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της πολιτική σε μία εποχή που η Ευρωπή ανασχεδιάζει την δική της πολιτική, τόνισε ακόμη.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει «διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, ανάπτυξη πηγών μέσα στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση απ” έξω, ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη».  

Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ο αγωγός ΤΑΡ διασφαλίζει την εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, υπογράμμισε.

Παράλληλα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο χώρο της Ελλάδας με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και προοπτικές. 

«Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν χώρα ελλειμματική στην ενέργεια με δυσανάλογα μεγάλο κόστος, που είχε συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας και το έλλειμμα της ενεργειακής ασφάλειας» είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Πετύχαμε τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και μειώσαμε την τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαικό μέσο όρο. Στον πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, αλλάζουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και υιοθετούμε ευρωπαικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Η Ελλάδα έχει επάρκεια παραγωγής ενέργειας, αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Προβλέπουμε την ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες μίας οικονομίας που θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος εικοσαετίας». 

Πηγή: protothema.gr

By