Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών όπου συναντώνται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

stournaras-troika1

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ενώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (π.χ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για συμφωνία έως την Κυριακή

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.  Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη σκληρή δήλωση Σόιμπλε και ο κ. Κεδίκογλου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το ύφος της ερώτησης».

Ο Σ.Κεδίκογλου παρέπεμψε στο σύνολο των απαντήσεων και όχι σε μεμονωμένα σημεία. Σε ερώτηση για το αν διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, «αλλά πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το ύφος της ερώτησης».

Εξήγησε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον γερμανό ΥΠΟΙΚ με επίμονο τρόπο, ενώ μιλούσε για άλλα θέματα, και τη στιγμή που το ελληνικό χρέος συνιστά ακανθώδες ζήτημα στην γερμανική πολιτική σκηνή. Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της τρόικας για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στη οικονομία, σημειώνοντας ως παράδειγμα του χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η εν λόγω ομάδα θα δαπανήσει τα χρήματα στην αγορά.

By