Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση

«Πυρά ομαδόν» από εντός και εκτός Βουλής

Vouliedrana

Η κυβερνητική συνοχή συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις, ενώ αύριο δίνει την κρίσιμη μάχη για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με τα επιτελεία των δύο κομμάτων να θέλουν να περάσουν αυτή τη δοκιμασία χωρίς απώλειες, κάτι που είναι μάλλον αμφίβολο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι διαφωνίες των βουλευτών, αλλά και οι επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται βέλη από παντού, με αφορμή την συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα περί μη υπερφορολόγησης των πολιτών στην Ελλάδα. Ο υπουργός, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε για τις επιθέσεις που δέχεται και τόνισε εμμέσως ότι ποτέ ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν αρεστός.

Το μεγαλύτερο πλήγμα κατά της συγκυβέρνησης για την Παρασκευή ήρθε από το εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η ΔΑΚΕ κάλεσε ανοιχτά σε «αποστασία», ζητώντας από τους βουλευτές να μην εγκρίνουν τον προϋπολογισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «μπλε» συνδικαλιστές στρέφονται κατά της ηγεσίας του κόμματος, ωστόσο η συγκεκριμένη παρέμβαση και μάλιστα μια μέρα πριν από την ψηφοφορία φανερώνουν τη διαπάλη εντός της ΝΔ.

Επίσης, τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης αποτελούν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων και οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, που θα κατατεθούν την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να «περάσει» , σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο φόρο ακινήτων και την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,   τα οποία και προκαλούν τριγμούς στη συνοχή της συμπολίτευσης. Η διάταξη για τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ενταχθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και να γίνει συζήτηση…. δύο σε ένα.

Σε κλίμα κατά της κυβέρνησης είναι και η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, με την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για έναν χρόνο. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να πει όχι στις μαζικές απολύσεις, όχι στους πλειστηριασμούς και επαναφορά της κοινωνικής πολιτικής για να έχουν ρεύμα οι ανήμποροι πολίτες που δεινοπαθούν», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κασσής, ενώ τη διαφωνία του με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εξέφρασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Από το ΠΑΣΟΚ και ο Θάνος Μωραΐτης, που υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αποφασίσει πού θέλει να πάει και δεν έχει σχέδιο ανασυγκρότησης, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει νέα μέτρα» σε ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε μερικούς μήνες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By