Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Σκεπτικισμός στη Γερμανία για το «plan B» της Κύπρου

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU), φιλελευθέρων (FDP) και χριστιανοκοινωνιστών (CSU) συναντήθηκαν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το βράδυ της Πέμπτης για περίπου μία ώρα στην καγκελαρία, συζητώντας, μεταξύ άλλων, το θέμα της Κύπρου. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε επιφυλάξεις για το «επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης» και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε αυτό τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η καγκελάριος είχε ήδη απορρίψει σχετική πρόταση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «είναι η πιο σκληρή μορφή απαλλοτρίωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων και φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας θα αξιολογηθούν με βασικό κριτήριο το αν συμβάλλουν στη «βιωσιμότητα του χρέους», κάτι που φαίνεται να αμφισβητούν πολιτικοί από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τους σοσιαλδημοκράτες. Ο εκπρόσωπος της CSU για θέματαπροϋπολογισμού Χανς Μίχελμπαχ εκτιμά ότι το «σχέδιο Β» αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα και προφανώς θα οδηγούσε σε διόγκωση του κυπριακού χρέους, έτσι ώστε να μην είναι βιώσιμο.

Εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε ότι «η πρώτη εντύπωση από το νέο σχέδιο είναι πως εξασφαλίζει τη ρευστότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι και μακροπρόθεσμα». Αλλά και η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κόμμα της Αριστεράς Σάρα Βάγκενχκνεχτ εκφράζει αντιρρήσεις, λέει ότι τα μέχρι στιγμής σχέδια διάσωσης δεν είναι παρά μία υπαγόρευση περικοπών χωρίς καμία κοινωνική προνοια και υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι «ελεγχόμενη συρρίκνωση και μερική εκκαθάριση του τραπεζικού τομέα».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By