Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Απαγόρευσαν την είσοδο σε δημοσιογράφο των Σκοπίων

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος χώρας

skopia 1Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέφρασε την έκπληξη του, όπως αναφέρει, για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε δημοσιογράφο από την ΠΓΔΜ.

«Είμαστε έκπληκτοι από την απόφαση των ελληνικών συνοριακών αρχών να μην επιτρέψουν, στις 2 Ιουνίου 2013, την είσοδο στη διπλωματική συντάκτη της ημερήσιας εφημερίδας «Ντνέβνικ» (Dnevnik) Ίβανα Κόστοφσκα, η οποία ταξίδευε στην Ελλάδα για ιδιωτικούς σκοπούς», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να υπεισέλθουμε στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων αρχών ενός κυρίαρχου κράτους, το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε να επισημάνει ότι η καταχώριση της δημοσιογράφου Ίβανα Κόστοφσκα ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, για τη δημόσια υγεία και για τις διεθνείς σχέσεις ενός κράτους και ως εκ τούτου ως ανεπιθύμητου προσώπου στην Ελλάδα, αποτελεί παραβίαση μίας από τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες – της ελευθερία της κίνησης», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας.

«Επιπλέον, οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους δεν της επετράπη η είσοδος υπό το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας στην Ελλάδα, μπορούν να ερμηνευθούν ως κυρώσεις στο δημοσιογραφικό λόγο και στα κείμενα που έχει δημοσιεύσει η κ. Κόστοφσκα για την κατάσταση και τις πολιτικές της Ελλάδας. Τέτοιου είδους μέθοδοι χρησιμοποιούνταν στο μακρινό παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ισχυρίστηκε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι οι ελληνικές συνοριακές αρχές στους Ευζώνους δεν της επέτρεψαν την είσοδο στην Ελλάδα. Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ντνέβνικ» ανέφερε ότι ταξίδευε στην Ελλάδα για ιδιωτικούς σκοπούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By