Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΜΕΧΑ: Παρέμβαση για την πτώση στο Χ.Α.

«Με τα σημερινά επιτόκια δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές»

xrimatistirioptosi43545656

Ο Σύλλογος Μελών Χρηματιστηρίων (ΣΜΕΧΑ) κάνει παρέμβαση καλώντας την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και σε συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, ενώ τονίζει ότι «με τα σημερινά επιτόκια δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ «μετά την απρόσμενη καταστροφική πτώση των τελευταίων δύο ημερών στο Χ.Α.» είναι απαραίτητη μια συμφωνία «σε ένα συγκροτημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας βγάλει από το μνημόνιο και την κρίση».

«Με τα σημερινά επιτόκια δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται μετά το 2016» προειδοποιεί.

Σύμφωνα με το ΣΜΕΧΑ, οι αγορές αποτελούνται από τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων, μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών και συνταξιούχων. Όλοι προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο.

«Ούτε εκβιάζονται ούτε εκβιάζουν. Αν βλέπουν καλές προϋποθέσεις αγοράζουν και επενδύουν. Αν βλέπουν αρνητικές προϋποθέσεις, ή αμφιβάλλουν λόγω οποιασδήποτε αβεβαιότητας (πολιτικής, οικονομικής), πωλούν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Μάλιστα καλεί το πολιτικό σύστημα «να καταλάβει ότι χρειάζεται να έχουμε τις αγορές συμμάχους προς όφελός μας και όχι εναντίον μας. Η άγνοια λειτουργίας των αγορών είναι καταστροφική για την χώρα, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν».

By